Biografie van Thijmen Sprakel

De gitaar was niet mijn eerste muziekale liefde. De piano heeft van mijn 11de tot mijn 16de een prominente rol gespeeld in mijn leven. Ik heb een groot gedeelte van mijn tienerjaren achter de piano doorgebracht. Liszt en Chopin zijn mijn favoriete componisten. Tijdens mijn middelbareschooltijd trad ik regelmatig op en gaf ik les.Ik had de ambitie pianist te worden. Ik had nooit kunnen denken dat mijn muzikale lot mij als gitarist zou bestempelen. Tot ik een concert van Paco Pena bezocht in Carre.

De flamencogitaar raakte mijn ziel en is daar nooit meer weggegaan. Ik heb de pianocarriere gelaten voor wat het was en ondertussen ben ik afgestudeerd flamencogitarist. Diezelfde Paco Pena die mij inspireerde om flamencogitaar te spelen is zes jaar lang mijn leraar geweest op het Rotterdams conservatorium. Een hoogtepunt tijdens mijn studie was een optreden met Paco Pena en gezelschap voor Hare Majesteit de Koninging tijdens de opening van het Wereld Muziekcentrum te Rotterdam. Ik heb ook workshops en masterclasses mogen ontvangen van Paco Serrano, Miguel Angel Cortes, Chicuelo, Alfredo Lagos, Manolo Franco. Het geluk lachte mij toe toen ik voor het programma vrije geluiden op Nederland 1 een masterclass mocht ontvangen van Moraito Chico, een van mijn grootste voorbeelden op de flamencogitaar. Het zou zijn laatste masterclass zijn, hij stierf een jaar later aan de gevolgen van kanker. Het filmpje van de masterclass is te vinden op deze site.

Nou lijkt het misschien alsof flamencogitaar mijn enige passie is, maar niets is minder waar. Ook klassiek gitaar en popmuziek speel ik graag. Bekijk voor een klassiek stukje gitaar het 'walsje' op deze site.

Ik ben vijf jaar docent gitaar geweest op de Dordtse muziekschool te Dordrecht, een jaar gitaardocent in buurtcentrum Sjaak te Rotterdam en daarnaast ben ik invalkracht geweest op verschillende muziekscholen in Nederland waaronder de SKVR te Rotterdam. Naast mijn werkzaamheden als gitaardocent ben ik altijd actief geweest als uitvoerend musicus.